tisdag 30 april 2013

Våldtäktspopulärkultur

Skulle bara vilja tacka våldtäktskulturen för den språkberikning den hittills bidragit till. Uttryck som "fan vad våldtagna ni blev" och "vi ska spräcka er", är idag vanliga i idrottsliga sammanhang när manliga supporters samtalar om matcher. Två fina sällskap det där - män i grupp och lagsportssupportrar, som tillsammans producerat så många andra fina minnesvärda saker fram tills nu.

Jag tänkte fortsätta med att själv ödmjukt utveckla denna lingvistiska ådra med några egna förslag på våldtäktsanalogier. Genren har ju redan alstrat klassiker som "hen får ju skylla sig själv", "nåt måste hen ju ha provocerat fram" och "ett nej behöver ju inte alltid betyda ett nej", så jag vidgar spektrat åt det mer moderna hållet, för att undvika närmre jämförelser. 

Vad sägs till exempel om "med en sån avatar så" eller kanske "du skrev ju att du ville" eller "varför skickade du annars den där bilden?"? Dock är det viktigt att vara tydlig i sin kreativitetsiver! Ett uttryck som till exempel "Bjästabarn" kan lätt missförstås. Avses ett ångestaborterat barn på grund av en våldtäkt, eller någon som blivit våldtagen med inte trodd på grund av en ärkepatriarkal omgivning, eller någon populär skön snubbe som våldtagit men som ändå hyllas för att hen är en najs gaj?

Vilka våldtäktspopulärkulturella uttryck är dina favoriter?

Uppdaterat 1 maj med illustrerande exempel.

blog comments powered by Disqus
Flattr this