torsdag 30 januari 2014

Alliansen har upptäckt mänskliga rättigheter!

Idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth tänker inte närvara vid invigningen i OS i Sotji på grund av brott mot de mänskliga rättigheterna (Putins anti-QTBH-lagar) och säger idag att Ryssland aldrig skulle ha fått OS från första början. Jag tycker att det är bra att du hon nu ändrat sin moraliska kompass, för vid OS i Peking för sex år sedan var det tydligen inga problem för henne att närvara. Jag hoppas också att det är en verklig etisk förändring vi ser och inte hyckleri, ofarlig populism, fiskande efter billiga politiska poänger eller klassisk moderat historierevisionism. 


Så nu när regeringen för första gången i historien (om de inte skrivit om den när du läser det här) upptäckt brott mot de mänskliga rättigheterna, är här andra saker de kan engagera sig i:

1. Sparka utrikesminister och blodoljesamlare Carl Bildt på grund av brott mot de mänskliga rättigheterna (folkfördrivning i Ogaden-provinsen samt av en ren tillfällighet, obekväm ovilja att bistå Martin Schibbye och Johan Persson som fängslades i ett brott mot de mänskliga rättigheterna när de försökte avslöja honom).

2. Få Dawit Isaak, som i brott mot de mänskliga rättigheterna suttit fängslad i över tolv år i Eritrea, frigiven. Har punkt ett ovan följts gäller nämligen inte längre den rådande och inte så effektiva linjen "Tyst diplomati" aka gynna rådande ekonomiska intressen utan att stöta sig med någon, på UD.

3. Stoppa gruvexploateringen i Sverige. Skatten för gruvbolagen är 1,5‰ på värdet av mineralutvinningen. Ja, du läste rätt, 1,5 promille! Detta gör att till exempel brittiska Beowulf Mining motiverar sin provbrytning med att det inte finns någon lokalbefolkning som kan motsätta sig projektet, vilket är ett brott mot de mänskliga rättigheterna för människorna i Gállok. Fast mänskliga rättigheter och urbefolkning har väl kanske inte det bästa track recordet?

4. Stoppa REVA. Att låta polisen trakassera medborgare endast på grund av sitt utseende är ett brott mot de mänskliga rättigheterna. Å andra sidan kanske inte polisen ser offren som människor utan snarare "apejävlar"?

Med dessa konkreta exempel kanske Alliansen själva kan hitta fler cases att jobba med. Några tips på vägen är skattesänkningar, privatiseringar, utförsäljningar, utförsäkringar, rättsväsendet och utbildningssystemet. Lycka till med era nyvunna kunskaper, regeringen!
blog comments powered by Disqus
Flattr this