söndag 2 februari 2014

Det handlar inte om att SD är rasister

Skandal efter skandal i media. Rasistiska uttalanden, hot och trakasserier, lögner och bidragsfusk, kopplingar till rasistiska hemsidor, inkompetenta lokala folkvalda. En ledning som förtvivlat kämpar för att försöka upprätthålla en läpparnas bekännelse och den godtyckliga nolltoleransen blir uppenbar för alla. Fler uteslutningar. Inre konflikter. Dementier. Bortförklaringar. Offermentalitet. Bevis efter bevis. Medias beröringsskräck blandas med ambition att behandla dem som vilket annat parti som helst. Normalisering steg för steg. Problemformuleringsprivilegiet. Ändå verkar debatten aldrig komma längre utan fortsätter i samma medielogik. Nu måste väl ändå alla förstå att SD är rasister? Eller nu måste väl alla förstå att SD är rasister och sluta sympatisera med dem och rösta på dem? 

Det handlar inte om det. Det borde heller aldrig ha handlat om det. Självklart är de rasister. Det står bortom alla tvivel att de alltid har varit rasister oavsett hur mycket de förnekar det, utåt. Oavsett hur mycket de försöker polera ytan och hålla det bedrägliga skenet uppe. Alla fattar det. Alla har typ fattat det hela tiden. SD är rasister, det därför de bekämpas av antirasister. SD är rasister, därför sympatiserar rasister med dem, inte trots att de gång på gång avslöjas som rasister, utan just på grund av att de avslöjas som rasister.

Det är dags att släppa det nu. Gå vidare. Den frågan är avhandlad och klar. Debatten borde istället handla om varför rasism är etiskt fel. Varför är det fel att behandla människor olika? Varför är det fel att värdera människor olika beroende på ras? Vad innebär en odemokratisk människosyn? Vilka konsekvenser får rasism idag? Vem drabbas och hur? Vilka konsekvenser rasism får i förlängningen? Vad har rasism lett till historiskt och vilka är stegen i den rasistiska trappan? Vad börjar det med och vart slutar det? När debatten handlar om hur rasism är skadligt för ett samhälle och alla får klart för sig hur extrapoleringen ser ut, vad det det lett till historiskt och vilka stegen är - då är debatten konstruktiv. 

Då har vi också flyttat fokus bort från Sverigedemokraterna trygghetszon. Vi sätter själva agendan och lyfter istället frågan till att handla om ideologi, etik och demokrati - en debatt de aldrig kan vinna.

blog comments powered by Disqus
Flattr this