lördag 19 maj 2012

Kvinnosyn

Jag skrev ett brev till Christer. Hoppas han svarar. Då får ni läsa det också. 


Hej Christer!
Jag heter Max och har några frågor till dig som Sveriges representant i internationella ishockeyförbundet.
Jag känner inte till vilka etiska riktlinjer eller värdegrundsdokument IIHF har (länka mig gärna) men när jag tittat på TV-sändningar från ishockey-VM blev jag nyfiken på er kvinnosyn. 
I spelavbrotten, när kameran panorerar över läktarna, så syns nämligen cheerleaders i trapporna. Av vad jag har kunnat se så är de övervägande unga, kvinnor och lättklädda. 
Här kommer lite frågor som jag vill att du besvarar:
1. Varför har ni med cheerleaders i ishockey-VM? Vilken funktion har de och vilken reaktion ämnar ni väcka med deras närvaro och aktivitet?
2. Men ärligt, varför har ni cheerleaders? Det är ju inte så att de utövar sin sport där. De rör ju bara på sig när det är spelavbrott. Annars hade man kunnat gissa att de pga av lokalbrist var tvungna att träna i Globen under hockey-VM.
3. Varför är dessa cheerleaders bara kvinnor (var är männen?) och varför har de så lite kläder på sig?
4. På vilket sätt speglar deras närvaro IIHF's värdegrund och hur ser du på den kvinnosyn som ni förmedlar?

Det finns säkert tusen andra människor som bättre kan svara på dessa frågor och jag gissar på att du är väldigt sugen att bolla dem vidare till någon av dem men gör inte det är du snäll. Jag vill veta vad Du tycker.
Vänliga hälsningar
Max Wallinder

*UPDATE. Christer Englund, ordförande i Svenska Ishockeyförbundet och Sveriges representant i Internationella Ishockeyförbundet IIHF, svarade det var upp till respektive förbund och att ingen gemensam diskussion förts. Han skrev bara kort att cheerleaders ansågs som "förlegat" och inte var något man ägnade sig åt på landskamper i Sverige. Han hänvisade mig alltså vidare till Finland och därför mailade jag Kalervo Kummola, även han representant i IIHF. Vi väntar nu med spänning på hans svar. För han svarar väl? Jag skrev till och med att om han inte kunde svenska, så skulle han köra mailet i Google Translate.
blog comments powered by Disqus
Flattr this