söndag 4 december 2011

Frihet i en liten string

Är det något vi kan vara säkra på, så är det att moralpaniken alltid hittar nya offer. Det har genom årens lopp varit rock’n’roll, hårdrock, videovåld och våldsamma TV-spel. Varje generation förfasas över ett nytt ungdomsfenomen den inte förstår sig på. Det man inte kan eller vill förstå, är nämligen så lätt att demonisera.

Nu har turen kommit till de hycklande hipstermammorna på Söder. När de en dag dräller runt på H&M med sina barnvagnar, får de se stringtrosor på barnavdelningen. HEEERREEEE GUUUUD! Bloggar och forum översvämmas och spiller över till kvällspressen som frontar och drevet får H&M att backa. De tar bort stringtrosorna ur sortimentet! Konsumentdemokratipöbeln har vunnit. Malliga med näsan i vädret, vaggar Södermorsorna hem, själva iklädda string och push-up-BH.

Liknande scenario händer var och varannan vecka. För smala skyltdockor, retuscherade tidningsomslag, datorrenderade modellbilder. Alltid samma reaktion. Var är tilliten till att våra barn kan välja själva? Att desperat försöka skydda barn från omvärlden är lika naivt som det är skadligt. Det här är den värld vi lever i och de är lika kapabla till att fatta kritiska beslut som du och jag.

Låt ungarna lyssna på Idoljuryns kritik av deltagarnas utseende, se musikvideos på MTV efter midnatt och kisa mot de gryniga ”övervakningsbilderna” i realityprogrammens runkbås. Att de tar efter i beteende och värderingar betyder inte att de ofrivilligt låtit sig påverkats utan att de valt detta själv. Medieutbudet är den fria marknadens förlängda arm och trogna kommunikationstjänare och valfrihet är det högsta priset vi kan vinna. Njut av segern!
blog comments powered by Disqus
Flattr this