onsdag 16 mars 2011

Etik.ett

Jag tror att vi människor har ett oantastligt högt värde. Alla människor har detta värde. Det är en del av vårt naturliga släktarv. Alla människor oavsett kön, etnicitet, sexuell orientering, kultur, religion eller intelligens – alla människor har lika värde.

Detta värde är också unikt för oss människor. Allt levande på jorden har ett värde i det att det är levande men det finns en naturlig hierarki. Djur har högre värde än växter och bland djuren så har däggdjur högre värde än insekter. Vi människor har högst värde av alla djur just för att vi också skiljer oss från allt annat levande på jorden.

Det särskilda människovärdet skiljer sig i det att vi människor, som de enda levande varelserna på jorden, vet vad etik är. Vi vet vad som är rätt och vad som är fel. Vi styrs inte av basala drifter och ryggmärgsinstinkter eller autonoma nervimpulser utan av medvetna rationella beslut och djup medmänsklig empati. Vi tänker och vi känner på ett sätt som inga andra levande varelser ens kommer i närheten av.

Men nu är det kanske någon som invänder och ifrågasätter vår etik i form av barnmisshandel, övergrepp, våldtäkt, diskriminering, rasism, människohandel, diktatur, krig, djurindustrin, exploatering av naturresurser, upprätthållandet av global ekonomisk obalans och demokratisk ofrihet samt brist på långsiktigt hållbart miljötänkande. I urval.

Till mitt försvar vill jag nu påminna om att skillnaden mellan oss människor och allt annat levande på jorden är vår förmåga till etik. Vi vet vad som är rätt eller fel. När det gäller moralen, att göra det rätta, är vi också väsenskilda från alla andra organismer. Medan djuren endast agerar utan samvete, så är vi fortfarande lika obenägna att göra det rätta som vi alltid varit och det är det som är etik.ett.
blog comments powered by Disqus
Flattr this