tisdag 8 mars 2011

Afghanistandard

När vi ser oss omkring i världen idag behöver man inte lång tid för att inse var det största humanitära behovet finns. Det är uppenbart för var och en att den plats som vi i Sverige ska fokusera vårt aktiva militära bistånd är Afghanistan. Vi inom Alliansen har känt till landet sedan 80-talet då landet invaderas första gången. Vi fick snabbt upp ögonen för den tappra befolkningen som beundransvärt gjorde motstånd mot kommunisterna.

Det finns jättejättemånga anledningar till varför just vi i Sverige ska engagera oss i Afghanistan. För det första ligger det ganska nära våra gränser. Eller ja, det finns i alla fall många andra länder som ligger längre bort. För det andra tycker vi inte om knark och Afghanistan är det enda landet i världen som producerar knark och om vi då lär befolkningen att odla andra saker än knark så blir världen fri från knark.

Vidare är det oerhört viktigt att skicka hjälpen som militärt kommando. Civila räcker inte. Afghanerna är ett primitivt folk och förstår endast våldets språk men det är också så att talibanerna, de som vi hjälpte i kriget mot Ivan, av någon anledning inte vill ge upp sitt land och därför behöver vi vapen för att försvara oss. Viktigaste anledningen är dock att om vi lovade att skicka soldater så fick vi hänga på de supercoola NATO-baserna.

Sen finns det ju många andra fördelar med Afghanistan. Om vi med vår dödliga närvaro där kan leda bort kritiska blickar från andra områden i världen är det ju såklart bra. Det funkar som smink ungefär, det döljer det lite piniga. Sen blir ju alla glada om man hjälper till, eller hur? USA blir glada men de måste såklart hålla koll på oss via sin ambassad ändå. Det förstår man ju. Precis som att det tar lång tid för afghanerna att uppskatta vår hjälp till dem. Just nu är det fortfarande så att de hatar oss och bara vill att vi ska åka hem men det kommer att ändra sig inom några decennier. Det är viktigt att tänka långsiktigt och vi har hela lastbilar fulla med polkagrisar (halal).

Factcheckat av Björn Söder
blog comments powered by Disqus
Flattr this